top of page

Cum se desfășoară examenul de la Institutul Notarial Român?

Poza scriitorului: Ingenio DreptIngenio Drept

Profesia de notar reprezintă o alternativă ce este avută în vedere de tot mai mulți dintre studenții care termină facultatea de drept. Deși este profesie dificilă, care implică și răspundere mare, notarul ocupă un loc important în cadrul societății din zilele noastre. Însă, pentru a exercita această activitate, absolventul de drept trebuie să fie declarat admis în cadrul examenului desfășurat de Institutul Notarial Român.


Cum se desfășoară examenul de la Institutul Notarial Român?

În primul rând, așa cum deja am precizat, prima condiție este aceea ca persoana care dorește să ajungă notar să fi absolvit o facultate de drept, indiferent că aceasta este la stat sau la privat. Examenul este organizat, în principiu, în fiecare an, acesta desfășurându-se la București.


Concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar presupune susținerea unui test grilă, cu caracter teoretic, întrebările făcând parte din următoarele domenii:


  • drept civil;

  • drept procesual civil;

  • procedură notarială;

  • legislație notarială.


În cadrul acestui examen, întrebările grilă vor avea caracter semideschis, adică vor avea una ori două variante de răspuns corecte. Spre deosebire de alte examene de admitere în profesie, în cadrul regulamentului care stabilește modalitatea de organizare a concursului de dobândire a calității de notar stagiar se subliniază faptul că subiectele nu vor conține probleme controversate în cadrul doctrinei ori în practică.


Referitor la subiectele de concurs, acestea sunt alcătuite dintr-un număr de 100 de întrebări, câte 50 de întrebări din drept civil și procedură civilă și 50 de întrebări din procedură notarială și legislație notarială, timpul maxim alocat în vederea rezolvării acestora fiind de 4 ore. Punctajul maxim pe care îl poate lua un candidat este de 100 de puncte, însă minimul necesar în vederea promovării acestui examen de 70 de puncte. În vederea accesului în sala de examen, trebuie să ai la tine un act de identitate ori pașaportul.


Îți recomandăm să ai în vedere să ajungi la timp în sala de examen, deoarece, după ce plicul care conține subiectele a fost desigilat, niciun candidat nu mai are dreptul de a intra în sală. Părăsirea temporară a sălii este permisă, însă doar în cazuri excepționale și doar dacă candidatul este însoțit de un membru care face parte din Comisia de organizare și supraveghere a desfășurării examenului sau concursului.


Toate aceste informații sunt prevăzute de Ordinul nr. 1727/C din 24 iulie 2024 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, publicat în Monitorul Oficial nr. 767 din 6 august 2024. În cadrul acestui document vei găsi inclusiv actele necesare în vederea înscrierii. Față de majoritatea examenelor de primire în profesie, în cadrul concursului de dobândire a calității de notar stagiar este necesar, așa cum indică și legea, o scrisoare de recomandare care provine de la un angajator, de la o organizație profesională din care face parte, universități, instituții ori altele asemenea.


Comunitatea INGENIO ajută absolvenții de drept să acceadă în profesiile juridice de mai bine de 5 ani. În tot acest timp, ne-am concentrat eforturile pentru ca tu să ai parte de o pregătire temeinică în zona dreptului. Concursul din cadrul Institutului Notarial Român reprezintă o provocare dificilă, însă noi suntem aici pentru a te ajuta să trecem mai ușor pentru examenul de admitere.


Lectorii INGENIO sunt avocați și notari cu o bogată experiență, autori ai „Ghidului de admitere în notariat”. Aceștia au format un număr semnificativ de absolvenți care astăzi fac parte din Camera Notarilor Publici din România.


Examenul de admitere în cadrul Institutului Notarial Român este caracterizat de complexitate, întrucât numărul locurilor este extrem de redus pentru fiecare Cameră a Notarilor Publici din România. Cu toate acestea, comunitatea INGENIO  este alături de cursanți, pregătindu-i foarte atent atât la procedură civilă, cât și la drept civil și legislația notarială (inclusiv procedură notarială) astfel încât examenul să fie un succes.


Pentru a te ajuta să promovezi examenul de la INR, am conceput o strategie de pregătire bazată pe experiența anterioară a cursanților noștri. Folosim exemple ușor de înțeles, facem grila împreună și avem grijă ca materia să fie prezentată respectând un fir logic. În cadrul cursurilor noastre vom avea grijă să analizăm cu atenție toate capitolele pe care trebuie să le ai în vedere atunci dacă dorești să participi la examenul de dobândire a calității de notar stagiar.


Comunitatea INGENIO se bazează pe lectori bine pregătiți, cu experiență în sfera examenelor de admitere în profesie. Cu un procent de promovabilitate ridicat, suntem aici să te ajutăm să ajungi ceea ce ți-ai dorit încă din primii ani de facultate. De asemenea, pentru a maximiza șansele de reușită la examen, îți recomandăm „Ghidul pentru admitere în notariat. 500 de grile comentate explicate”, disponibilă aici: https://www.ujmag.ro/drept/ghid-pentru-pentru-admiterea-in-notariat-500-de-grile-comentate-si-explicate?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA4L67BhDUARIsADWrl7FcXpXu9SgLUdWdHke9E9Vgr__FGEaDSmIEo2QodfaT6T5t4hsvRQkaAsAPEALw_wcB

bottom of page